Sunday, December 30, 2012

" Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung".

Assalamuaalaikum,

Just nak share post from Mufti Ismail Menk kat fb..very like the statement..something that will make me be strong to move forward..in shaa Allah... ;)

"Being divorced does not divorce you from the Mercy & Love of He who created you!"

and

post from Ustaz Mohd Zawawi Yusoh ;

"Allah itu bukan sahaja ada, malah menyintai kita, dekat, mendekat, memerhati, mendengar dan menolong, mintalah cintaNYa..mohonlah bantuanNya..segera mendekatiNya,,,makin dekat makin cepat dapat..."

semoga kesedihan dan kesakitanku cepat berlalu..

Amin..




Monday, December 24, 2012

Don't Forget Allah

Assalamualaikum,

Balik daripada berbuka puasa malam tadi, on radio IKIM, dia pasang sebuah lagu yang so soothing dan sampai ke hati..tak dengar saya title yang dj cakap tu.Cuma terdengar dalam lirik itu ada sebut don't forget Allah. Apa lagi balik rumah terus on pc dan google..saya suka vokal dia...Here's the lyrics..

Don't Forget Allah by Farid Sanullah


You're down and out
You just can't cope
You wanna shout
You lost all hope
On your knees,begging please
You turn and pray to find your way

Hey,you make doa Allah's there
Whoever you are cos he cares
Then you forget to say thank you Allah
You forget to say insya-Allah
You forget to say subhanallah
Raise your hands
Alhamdulillah

Lets flashback lets backtrack
To a time like yours and mine
The story of the three who long to be
To be free of their misery

To the poor he opened the doors
Gave him plenty of His bounty

Then you forget to say thank you Allah
You forget to say insya-Allah
You forget to say subhanallah
Raise your hands
Alhamdulillah

Can't you see His promise to you
Can't you see His promise is true
Hold on to the rope of Allah
Don't lose hope in Allah
If you remember Allah in prosperity
He'll not forsake you in adversity

Be mindful of Allah
He'll guide you to all His good

Then you forget to say thank you Allah
You forget to say insya-Allah
You forget to say subhanallah
Raise your hands
Alhamdulillah

You're down and out
You just can't cope
You wanna shout
You lost all hope

On your knees,begging please
You turn and pray to find your way

Tak taula punya banyak asyik ulang lagu nie..
Alhamdulillah..


Thursday, December 20, 2012

Hasbunallah Wa Ni'Mal Waakil

Assalamualaikum,

Dulu irama nasyid agak begitu asing pada halwa telinga saya. Hanya ketika di sekolah rendah tau la sikit2 lagu nasyid sepohon kayu..tupun sebab nak cukupan korum kumpulan nasid..me??Nasyid??Nyanyi??Vokal??so not me..dulu sekolah rendah main alat muzik..yes ..kalau main muzik really it's me(ermm..suka jalah tapi takde peluang nak belajar and hadiah piano pun tak dapat..huhu)

Start suka lagu nasyid nie bermula daripada dengar radio IKIM..itupun sebab nak dengar slot Prof Dr. Muhaya..Lama-lama jatuh cinta dengan IKIM.no more Sinar,Suria or ERA atau seumpamanya..kecuali buka bila masuk bab promote produk..

Semalam bila dengar IKIM on the way nak pergi kerja,terdengar lagu ini..so soothing and calming..suka..


Hasbunallah

Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir
Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir

Ku cuba renungi semua
Detik waktu yang telah berlalu
Menyiksakan pedih dihati
Mengingat keangkuhan diri

Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir
Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir


Ku cuba sandarkan jiwa
Hanya pada Allah semata
Hingga rasa beban ku sirna
Sepenuh hati serahkan padaNya

Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir
Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir

Cukuplah Allah sebagai Penolong
Dan sebaik-baik Pelindung

Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir
Hasbunallah wani’mal waakil
Ni’mal maula wani’man nasir

thanks to Ima Wo Ikiru,saya copy lirik ini dari blog anda.. \cau cin cau

Friday, December 14, 2012

Kebaikan Telur Untuk Rambut Sihat

Assalamulaikum,

Just share from Yahoo..Petua Rambut Sihat

11 Dis – Kajian dari Mayo Clinic mendapati bahawa rawatan yang berkesan untuk masalah keguguran rambut termasuklah penggunaan bahan yang mengandungi minoksidil dan finasterid serta pembedahan seperti pemindahan rambut dan pengurangan kulit kepala.


Namun, disebabkan oleh kosnya yang sangat tinggi, ramai yang tertanya-tanya jika terdapat alternatif lain yang jauh lebih murah. Jawapannya adalah, ya, memang ada, tetapi sama ada ianya mendatangkan kesan yang sangat efektif adalah bergantung kepada keadaan rambut dan kulit kepala anda.

Oleh itu, anda diminta untuk mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum berpaling kepada cara rawatan yang lebih tradisional.

Menurut Vasant Lad, seorang pengarang buku "The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies", kandungan protein yang tinggi dalam kuning telur mampu mengatasi masalah keguguran rambut di samping membantu rambut untuk tumbuh dengan lebih cepat.
Selain protein, telur juga kaya dengan pelbagai vitamin seperti vitamin A, E dan D. Vitamin A berfungsi meningkatkan penghasilan sebum serta membantu mengurangkan kelemumur dan penebalan kulit kepala. Vitamin D pula berupaya merangsang pertumbuhan rambut dan mengelakkan rambut bercabang manakala vitamin E membaikkan penyerapan oksigen di dalam rambut. Peredaran darah di sekitar kulit kepala dibantu oleh vitamin B yang turut terkandung.

Asid lemak yang terdapat dalam telur juga berfungsi mengekalkan kelembutan rambut di samping boleh mengurangkan masalah kelemumur, kulit kepala mengelupas dan psoriasis.

Apa yang anda boleh lakukan adalah campurkan tiga kuning telur di dalam mangkuk kecil dan pukulnya selama 60 saat. Campuran tersebut kemudiannya disapu dan diurut di kulit kepala selama dua hingga tiga minit. Biarkan selama 15 hingga 20 minit dan setelah itu barulah anda boleh mencuci rambut dengan syampu yang sesuai.

Kandungan protein yang tinggi juga merupakan sebab mengapa telur adalah salah sebuah pelembap yang terbaik untuk mencegah rambut kering. Dengan teknik yang sama juga, campuran tiga biji telur yang dipukul itu boleh disapu di seluruh rambut sebelum dibiarkan.

Rawatan ini boleh dibuat berulang kali dalam sehari asalkan ianya tidak mengakibatkan iritasi kulit kepala. Sekiranya anda konsisten, kesan perubahan yang lebih baik pasti boleh dilihat dalam kurang dari sebulan.

...

Wednesday, December 12, 2012

Bersama Suzana Ghazali

Assalamualaikum,

Hanya sekadar berkongsi artikel daripada Kak Su...Semoga mendapat manfaat bersama.Sila Klik Disini

Alangkah Bahagianya Hidup jika kita kembali menyusuri cara hidup Islam..Islam Pelengkap Hidup..

Wednesday, December 5, 2012

Forgive and Forget

Assalamualaikum ,

just share from Mufti Ismail Menk (mood nak bercerita agak terganggu buat masa ini..hehe)

When suffering in life, ask yourself, "Have I wronged a fellow human being in any way?"


Sometimes we suffer immensely due to having made others suffer, be it a worker, colleague, family member, scholar etc.

The same applies when we have wronged others by slander, backbiting, rumour spreading, gossiping, cheating, usurping of wealth, addressing inappropriately etc.

It is not worth our while to harm others as it returns to us with greater intensity.

Never let our pride stop us from seeking forgiveness, admitting fault or saying, "I'm sorry."

Sekian...mata tak leh bukak..tapi takleh nak study lagik nih..ada interview this saturday..dup dap dup dap..i ada darah gemuruh ok..

Wednesday, November 28, 2012

Putrajaya Sentral

Assalamualaikum,

Sebenarnya nak sharing tentang seminar bahagia membahagiakan pada hari Ahad lepas semalam, tapi dek kerana kesibukan masa di opis dan sampai di rumah penat ya amat-amat sehingga tertidur di sofa, jadi tak tulis-tulis lagik pasal seminar itu.

Lepas kerja (sebenarnya patut stay lagik tapi larik sebab ada appointment) jumpa kawan amik Lecithin E si Bash ni order..tak pasal-pasal ja jadi orang tengah. Kemudian alang-alang tu pergi Putrajaya Sentral nak beli tiket. Ketika sampai saja, fuh..auranya kuat di situ..semakin dekat dengan kaunter tiket semakin kuat bayangannya di situ..ya Allah..tidak tahu nak buat camna..hanya kuatkan hati dan berdoa semoga ku mampu melaluinya. Walaupun tak banyak sangat pun kenangan di situ, namun ia tetap ada..macam2 rasa ada..terutamanya selepas pindah ke Cyberjaya..Inilah hentian nak hantar ke ERL ke, nak naik bas balik kampung ker atau mengambil atau menghantarnya ke stesen ERL..sedih..;(

InsyaAllah, dengan keredhaan Allah dan perlindungan dariNya ku mampu melaluinya..apa yang penting redha Allah ..



Saturday, November 24, 2012

Seminar Bahagia Membahagiakan

Assalamualaikum..

Jom esok..saya akan ke seminar bahagia membahagiakn di UIA..

Klik Here

banyak lagi nak tulis tapi kena tidur awal sebab nak bangun awal

Salam.

Typo but it's just so not me..

Assalamualaikum,

First of all, please don't get me wrong..ini gara-kara khusyuk sangat baca blog anak mat nor le nih..Blog Jebon - please click here  dibuatnya dia typo error sebab guna iphone tapi bila saya nak google nak cari pasal nasal spray yang dapat semalam..pelik..eh..apsal tentang seks2 plak..rupa-rupanya saya tertaip anal spray..

Dah..dah..jangan fikir bukan-bukan..haha...

Gud nite..

A Thousand Years

Assalamualaikum,

Sebelum tidur,layan dulu lagu ini..i'm so touched..;)

"A Thousand Years"


Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave?
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone?
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

[Chorus:]

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more
Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away

What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this

One step closer

[Chorus:]

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

One step closer
One step closer

[Chorus:]

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

Gud nite ;)

Thursday, November 22, 2012

Sunyi Sekeping Hati

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, Syukur kepada Allah kerana menemukanku dengan coretan ini, Ustaz yang menjadi idolaku..Bacalah, semoga kita beroleh ilmu yang bermanafaat..Amin

Disini saya sharekan daripada blog Ustaz Pahrol. sila klik ayat ini :sunyi-sekeping-hati

CCC.



Thursday, November 15, 2012

Fakta bukan Alasan

Assalamualaikum,

Akhirnya hanya 2 sesi sahaja Original Bootcamp terpaksa dihentikan setelah bermandi hujan menjalani latihan..ngan coach yang cekal trained kitorang..bukan sebab basah dan demam dek kerana air hujan..tetapi air hujan dah masuk ke telinga dan tambahan pula tudung basah lencun of course la bergelen2 air masuk kedalam telinga yang tidak bergendang.

Natijahnya,keesokannya,disebabkan ia satu saluran bersama nose and throat,makanya tidaklah dapat ku mampu menelan hatta air liur pun.seksa dan rasa nak menangis bila terjaga 2/3 pagi..pedih ya amat2...setiap kalu itulah ku berdoa kepada Allah supaya sembuhkan sakit ku..

Dengan kesakitan yang dialami, saya gagahkan diri juga melibatkan diri dalam Food Hunt anjuran NSTP..fuh..seksa.I punya part makan steam boat ngan nasik lemak 2 bungkus..gila...akhirnya dah beberapa kali cubaan muntah gagal,dengan muka kesiannya minta kat marshal tu kasi penalti ja lah..daripada nak habiskan nasik lemak tu lagik lambat..just say sorry to my team members.

Then Ahad pulak teman Kak Wan dan Kak Siti(wife arwah Raslan) ke Seminar Jutawan Industri Dr.Azizan..lagik seksa..tapi demi janji ku penuhi jua..malah jadik driver lagik..dalam dewan tu jangan cakapla muka kering tahap gaban...so habis ja..terbungkang dan tidur awal..

Hanya bekerja sehari pada Isnin dan bercuti dari Selasa hingga Khamis untuk memenuhi janji kepada adik bongsu saya yang menghadapi SPM..makanya bertungkus lumus la mengajar dia matematik dan fokus menelaah penyelesaian soalan matematik untuk ajar dia pulak camna jalan pengiraan...fuhh..klo I study macam nie dulu,konpem A1 dalam tangan..hanya mampu dapat A2 saja..but life no regret ;)

Alhamdulillah.bila buat testing myself untuk menelan air liur dah lega..dengan izin Allah makanya ubat antibiotik itu telah memberi kesan.Then Sabtu dan Ahad lepas dipenuhi dengan aktiviti riadah.  Adik dibawa ke sini untuk pantau study dia memandangkan ada lagi 3 paper pada minggu hadapan.

Hah!Now tengah standby untuk berkelana ke dalam hutan for 5 days..untuk menghayati dan menikmati ciptaan Allah S.W.T.


Salam Maal Hijrah ;)

Wednesday, November 14, 2012

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun 1434H

Assalamualaikum,

Di sini saya kongsikan doa akhir tahun 1433H dan Awal Tahun 1434H dari blog Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun .

Semog kita sama-sama mendapat keberkatan dan dilindungi daripada syaitan yang direjam sepanjang tahun 1434H.

Amin.

Monday, November 12, 2012

Jangan Minum Kopi Sebelum Tidur

Assalamualaikum,

Jam dah hampir 3 pagi..esok kerja..mata masih belum pejam untuk berehat..huhu..gatai pi minum kopi sebelum tido sapa suruh..tapi jadik kerja lak tengok album2 lama..tersenyum sendirian bila teringat kenangan manis yang menyelit,sambil hati menelaah kenapa semua ini terjadi..dan terfikir juga dalam pada setiap waktu berlakunya kenangan pahit kenapa dilayan ketidakmatangan diri sendiri..Alhamdulillah segalanya InsyaAllah dijadikan pengaajaran untuk mendepani masa akan datang...

Syukur. ;)

CCC

Thursday, November 1, 2012

Training Yang Membunuh Diri Namanya..

Assalamualaikum,

Semalam 2nd Day training Chief Original Bootcamp.Dengan hujan lebatnya, trainer still trained the recruits..yang paling tak tahan tuh, dah la suruh buat in correct way and don't make any crap.if not buat semula..huhu..traininer mengong

Alhamdulillah, sekarang ini ramai yang bagi moral support untuk terus bangkit. Thanks Allah.Namun pada masa yang sama, sentiasa ingatkan diri untuk terus bertaubat..Mungkin masih lagik cetek ilmu agama di dada..tak sabar rasanya nak masuk kelas nanti. Now tengah prektis untuk senyum dengan semua orang seperti kata Prof Dr.Muhaya..tapi tak taula relevan ke tak part senyum2 nih nak masukkan dlm post nie..haha.mengong skang.

Pagi tadi baru perasan tayar kelisa lak pancit.Tunggu my colleague En.Khai tlg tukarkan tayar..dari bujang sampai sekarang,dialah satu2nya my colleague yang akan terima panggilan dari saya untuk sebarang masalah berhubung dengan kereta.Dengan komitmen yang ada,dia akan membantu walaupun terpaksa mengirimkan kawannya yang lain untuk membantu.. My KBU hantar balik kampung , banyak damage nak kena baiki..balik2..cek jugak nak kena betulkan..takpelah harta dunia..janji ketenangan yang dimiliki anugerah tak ternilai.just looking forward..redah dan bangkit.

Sekarang standby untuk perbarisan Hari Inovasi di Opis..dengan pakaian uniform PBS...lihatlah betapa huduhnya nanti...tupun klo rajin nak upload..tapi ternyata memang tak rajin..we'll see..

ccc

Tuesday, October 30, 2012

Rejoined The Original BootCamp

Assalamualaikum,

Semalam 1st day join semula Original Bootcamp ini..Mula2 ok..semangat jangan cakapla..well..it's always be me..macam2 nak buat..semangat tinggi gaban nak buat semua benda..tapi bila line q up..huhu..what's the hell i'm doing rite now??ini bukan training ala2 mak jemah tapi ini training membunuh diri ini..huhu..

Dalam hati.."I can do it !! I can do it!" while the other side..huwwaaa.nak nangis..bila coach tu dah start warm up!!giler punya warm up..jogging--speed jog--jog--high your knees--.15 minit I rasa 15 jam.

Dan yang paling terasa nak cabut lari adalah 1st day is a benchmark day...kena lari 2 lap padang bola,get on your track then push up for 15,grounded 10 and situp for 15,then make another 2 sets for 15 mins..haha..Saya dapat completekan hanya 2 lap..and my partner is Eric, the fastest among the fastest..bengong..

pastu kena buat 8 lap also within 15 minutes.and great for me because hanya 7 laps yang ku mampu berserah..we see after 10 sessions..nak 20 laps pun boleh..

tapi disebabkan last a few weeks ada training futsal..so badan takde la rasa sakit sangat..cuma confuse kenapa tumit kaki sebelah kanan sakit sangat..sebelah ja lak tuh..

Ok..now nak tengak and support our department's team Choral Speaking..

CCC..

Monday, October 29, 2012

Got MC for today ;)

Assalamualaikum,

Akhirnya dapat MC..ketuk ja bilik doc tu..bila dia tengok muka.."Eh, nampak macam muda lagi"..huh..oklah tu,walaupun muka dah tak berbedak,dan lipstick Ana Edar pun dah malap..bila cong ceng cong ceng sini, tetiba dia lak yang offer MC..padahal prefer lagik g kerja.ok jalah..lagipun doc cakap,kesan ubat batuk nie kuat bagi mengantuk..tapi skang tak tidur2 lagipu..tapi dah terasa kesan dia..so better i sleep sebelum nak join bootcamp petang ini..sasaran?2 kg for this week..huhu..malaysia boleh,.

ccc

Raya Yang Tak Raya

Assalamualaikum,

Salam Aidiladha..

Rasa cam anak dara sunti tak keluar rumah 3 hari cuti..lepas solat raya, terus balik and kunci pintu sementara mak abah g lapah daging korban..nasib baik mak buat laksa..so makan dengan heavenly..lepas makan tidur pastu makan balik.

Petang cuma tunggu mak marissa jer..ngan anak angkat skalik..
Jeles si Farisha bila mak ngah dia dukung Marissa..habis tu kena riba seorang sebelah kiri dan seorang lagi sebelah kanan..best2..kalau anak sendrik lagik best..ermm..tak tauler nak kata ada harapan ke tak..apa2 pun redha dengan ketentuanNya..mungkin Dia akan hadiahkan sesuatu yang paling manis dan hebat selepas ini.

Pagi sempat ucap salam aidiladha kepada umi dan hanya nak tahu kalau umi berseorangan,bolehlah ziarah umi,kesian pulak nanti raya berseorangan. Tapi tak apalah, dah anaknya balik, so sambung tengok tv dan tidur.Pada Tok di Bujang pun, InsyaAllah bila balik sekali lagi, boleh melawat. Tak tergerak pun hati nak ke mana-mana.Terasa 3 hari cukup lama sangat.

Alhamdulillah, selepas 11 jam mengharung perit lelah di highway utara selatan, sampai juga di rumah.dah agak dah..ingat nak g klinik az-zahrah,nak x ray,tapi malas lak nak gi sorang-sorang,lagipun bukannya I berani pergi klinik kalau sorang2.Esok baru pergi, lepas makya janji nak temankan..Harap2 semuanya getting normal.Banyak nie nak kena check. O lupa ada pulak appointment ngan doctor 1hb Nov nie..just prepare jelah.

Cau Cin Cau.

Wednesday, October 24, 2012

Dia

Assalamualaikum,

Wajah yang sama menyapaku sebaik mata dibuka setiap pagi. Bayang-bayang yang sama menemani mimpiku setiap malam.  Rindu yang bertandang disetiap saat..  Alhamdulillah, bahagia yang dirasa walaupun cuma seketika menghalang benci yang mendatang.

Ya Allah,kuatkan lah hati ku dan berikanlah ku kesabaran yang tinggi untuk menghadapi ujian mu.  Hanya Engkau yang Maha Mengetahui, ikatan yang terjalin dengan cinta hanya keranaMu dan perpisahan ini juga hanya Kerana Mu ya Allah walaupun masih bersisa cinta dan rindu.  Ku korbankan cintaku dan sayang kepadanya kerana Mu,ya Allah.Maka aku ingin memohon jadikanlah rindu dan cintaku kepada Mu,ya Allah melebihi segala cinta dan rindu pada semua makhluk di muka bumi ini. Limpahilah kasih sayang Mu dan CintaMu menemani sepiku. Hadirkanlah hati - hati yang mencintaiMu menemani perjalanan hidupku.


Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku

Tentang erti rindu

Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi seingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi

Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia

Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa

Terima kasih atas segalanya


~~Cinta tidak semestinya dimiliki selagi tidak diizinkan Allah.

Salam Aidiladha.

Monday, October 22, 2012

Doa Menyembuhkan Penyakit.


Assalamualaikum,




“Ya Allah, Tuhan manusia, wahai Tuhan yang menghilangkan kepayahan! Sembuhkanlah dia kerana Engkaulah penyembuh, tiada penyembuh lain melainkan Engkaulah saja, suatu penyembuhan yang tiada meninggalkan penyakit.” (Riwayat Bukhari)

~~ Hanya kepada Nya tempat kita bergantung.

Sunday, October 21, 2012

Back To Normal As Who You Are

Assalamualaikum,

Dipanjatkan rasa sukur kepada Allah kerana masih memberikan nyawa kepada ku untuk menghirup udara di pagi Ahad yang indah. Masih berpeluang bersama dengan keluarga yang tersayang, masih mempunyai ibu dan bapa dan adik beradik serta sahabat - sahabat yang menyayangi serta masih mempunyai pekerjaan untuk mencari rezeki. Syukur atas segala rahmatNya

Tergolek kiri dan kanan atas tilam menyedarkanku bahawa kini aku kembali menjadi aku yang 4 tahun lepas.Menyedarkan hakikat bahawa aku harus melalui hujung minggu yang sunyi di tambah pula di usia di mana semua kawan2 yang telah berkahwin dan akan berkahwin dan ingatan kepadanya semakin bertambah.Apa kebiasaannya di pagi hari,tengahari,petang dan sehingga malam di hujung minggu bersama. Ya walaupun singkat,itu adalah sesuatu yang priceless..Walaupun begitu ku percaya,di sebalik semua ini ada zat yang tersembunyi dan hikmat yang tidak tersangka. it's jus only about time. Maka di sinilah nilai sabar diuji dan dirasai.

Kembali mencari cerita korea,marathon sehingga terlepas lunch,menghadap notebook sehinga lewat mandi,mengemas rumah atau membiarkan barang2 merata -rata(part ini paling mengingatkan diri kepadanya),makan minum depan tv atau keluar melepak dengan kawan2 yang free di hujung minggu sebelum mengaktifkan diri mencari ilmu agama untuk menambahkan ilmu yang kurang dan insyaAllah menjadi muslimah yang dicintaiNya. bukan sengaja untuk melewatkan diri,hanya untuk membiarkan seketika diri ini melayan perasaan.

Demi Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang dan Maha Pengampun, aku mohon keampunan atas dosa -dosaku yang lalu dan ku mohon kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian ini. Aku hanya seorang hamba yang lemah dan tidak mempunyai kesempurnaan



Wassalam.



Saturday, October 20, 2012

Perjalanan Yang Terindah

Assalamualaikum,

Ku panjatkan rasa syukur yang tinggi kepada Allah s.w.t kerana telah mengirimkannya menemaniku untuk menyusuri perjalanan yang terindah. Walaupun hanya singkat, namun aku telah berolehi pengalaman dan pengajaran yang tidak ternilai di dalah hidupku malah mendorong untuk ku menjadi muslimah yang sejati dan menjadi insan yang bertaubat selalu atas segala dosa - dosa ku yang lalu.

Walaupun tidak kupinta jadi begini, namun ku percaya dan redha dengan ketentuan Ilahi. Aku percaya di masa akan datang Allah menjanjikan sesuatu.

Terima kasih juga kepada dia kerana menjadi seorang yang terlalu istimewa di dalam hidupku yang banyak mengajar untuk aku menjadi manusia yang lebih baik dan menyedarkan tentang kekhilafan aku selama ini.

Banyak kenangan manis yang tersimpan walaupun dalam tempoh yang singkat. Terlalu manis buatku sehingga memadamkan segala kenangan pahit ku.

Ku hanya mampu berdoa semoga Allah mengurniakan kekuatan dan ketabahan menempuh ujian dan dugaan ini berseorangan hanya ditemani oleh Mu,Ya Allah.

ccc.

Thursday, October 11, 2012

Pasangan Bipolar Disorder : Keadaan Sebenar

Assalamualaikum,
Saya ingin berkongsi mengenai penyakit bipolar disorder.  Mungkin jika anda cari di enjin carian atau bertanyakan kepada pakar, semuanya akan cenderung merujuk kepada pesakit itu sendiri. Ini berdasarkan pengalaman saya sendiri.  Apabila saya mendapat tahu tentang penyakit ini, saya berusaha mencari,memahami dan mengambil tahu bagaimana kaedah untuk pesakit yang menghidapi penyakit ini atau bertanya sendiri kepada doktor pakar, namun tanpa kerja berpasukan ia adalah amat sukar malah jika penyakit ini sendiri bercampur dengan masalah sosial yang lain. Dan ramai yang tidak tahu perkara sebenar tentang pasangan pesakit Bipolar Disorder ini. Bayangkan jika pesakit Bipolar Disorder bertembung dengan pesakit Anxiety Disorder di dalam rumahtangga, bukan soalnya siapa yang menjadi pemangsa dan siapa yang menjadi mangsa. Perkara yang penting ialah mengenai hukum dan batas-batas dalam agama Islam yang menjadi asas panduan dan petunjuk untuk mencari jalan penyelesaian.

Saya kongsikan artikel ini daripada Bipolar Spouse: Coping with Bipolar Husband, Wife. Semoga menjadi rujukan kepada sesiapa yang ingin mengetahui dan mendalami mengenai penyakit ini.

"Having a spouse with bipolar can be challenging. Here are techniques for coping with bipolar spouses."


Having a bipolar husband or bipolar wife, often puts the other spouse in the role of caretaker and caregiver of the relationship. Because they live with a bipolar spouse, they are expected to hold everything together when emotional hurricanes hit their families. They hang on in spite of everything that is flying around them just waiting for the calm. Many people close to them expect them to be strong and almost heroically brave, when sadly, they, too, have weaknesses and fears.

So many people in their community are focused on the well-being of the bipolar person that they forget about the spouse. It can be very difficult to be the other half of a partnership in which someone is chronically ill. The spouse feels like all he/she ever does is put up and put out and that they never get anything back in return. It can be emotionally and physically draining when your spouse is continually the one that is the focus of your combined attention. The spouse often forgets to acknowledge his/her own needs and wants because their attention is so completely funneled to their partner. They may long for someone they can confide in, someone to listen to their concerns. Sometimes, the spouse can become resentful of the bipolar sufferer, and then, unfortunately, the relationship hits the rocks.

Not all relationships involving bipolar sufferers and their spouses are doomed to fail. In fact, I can think of at least three at this moment that are flourishing. These relationships survive because the two people involved are fully aware of the illness they share. That is right, share. They see their situation as a team effort. They make every effort to learn about and understand this disease together. They have established limitations and boundaries that must be respected in order for the relationship to exist and prosper. Honesty and a willingness to be open about the issues involved with manic depression is vital. And, most of all, they focus on the fact that they love each other enough to commit to the relationship in the first place. Why should that change now? Keep that love in the forefront of your mind.

As the spouse of a bipolar sufferer, you may be called upon to do things you never thought you would ever have to do. You feel the ups and downs almost as painfully as they do. You are the one expected to be strong, take care of matters at hand, and then desperately try to steer your household back from the brink. You are someone to be admired, you deserve admiration. My husband is my hero. Not just because he does heroic deeds once in a while, but because he also shows me his tears. We cry together sometimes. He shares his fears with me and tells me his weaknesses. It always amazes me that after all the hell we may go through, he can still muster a smile and hold me tight in his big, manly arms. It feels good. It also feels good to know that we are one in this big old mess of mental illness, not two alone in this freaky universe.


Some coping techniques for spouses of bipolar sufferers

•You may dearly miss the person you fell in love with. Keep in mind that with proper treatments and your support, that person will come back to you

•Find your own therapist. You may need a professional to help guide you through the hard times

•Look for a support group for partners of bipolar sufferers. If there isn't one in your area, consider starting one

•Go with your spouse to a few of his/her therapy sessions and talk to their therapist. Ask questions, listen to the therapist's conclusions or views of your spouse's care. Try to be interactive in their care rather than inactive. Don't be overwhelming, though.

•Find time for yourself with such things as hobbies, walks, jogging, sports, and writing. Sometimes it helps to vent a bit of frustrated energy. You can go for a vigorous walk and clear your head.

•When your partner is in a healthy mental state, talk to them about your needs and hurts. Don't be confrontational, don't blame, just gently tell them how you feel about things from your perspective.

•Remind yourself continually throughout the day that there will be better times ahead. Make it a mantra.

•Allow yourself to reminisce about the good old times when you were both happy and give yourself hope that the good times will come again. Look through photographs of better days, read old love letters and watch family videos. Spend time with the kids talking about funny family stories.

•Research and find reading material about mental illness. Get to know what you and your spouse are battling against.

•View your spouse's illness as something you both have to fight as a team.

•Help monitor your spouse's medication so that you can be aware they are taking the prescribed medications or not. You don't have to be a nazi about it, just let them know you are keeping track.

•If you have family, spend time with them.

•If your spouse is hospitalized, ask family and friends to help out with the children, housework, cooking, and even with visitation. Ask for help, this is very important.

•Treat yourself ever so often. Allow yourself to sleep in one day a week or take a long, hot bath.

•Have a good cry once in a while. You don't always have to be the strong one.

•When your spouse is enjoying good mental health, spend pleasurable time together. Go on a date. Spend time with the children. Go for walks, etc.

•Try not to take unpleasantness personally. It is not your fault that your spouse is depressed or suicidal for that matter. They may be emotional powder kegs ready to blow at any moment, irritable beyond belief, even spiteful. You must remember that most of the time it is the illness talking, not them. I know, this is easy to forget.

•Learn to relax when you don't have to be on guard. If stress is physically manifesting itself as backaches, sore and stiff muscles, or general aches and pains, consider going to a massage therapist.

•Let the people around you know when you are going through an especially trying time. If possible, take some time off work.

•Don't argue with your spouse when they are in a deep depression or manic. It is of no use. They will not be able to see your point of view and it will just cause more tension for everyone.

•If your spouse is hospitalized, talk to their nurses about their progress. It is a great way for you to get daily updates on your spouse's condition.

•If it is hard for you to visit a hospital, ask if you can have an off ward pass for a few hours. Take your spouse to a nearby park or restaurant and visit with them there.

•Don't have high expectations of someone in poor mental health. You are setting yourself up for disappointment.

•Do not turn to drugs or alcohol to take away your pain and frustrations. You need to be strong for you and your spouse's welfare.

•Laughter is always good medicine. Rent a few comedies one evening and invite a few good friends to come down and watch them with you. Laugh.

•If you have become so resentful and angry at your spouse that you have begun to experience marital problems, consider visiting a marriage counselor when the spouse is mentally stable.

•Don't blame everything on your spouse. It is not their fault that they are ill.

•Don't blame everything on yourself. That is not fair.

•Try to focus on what is best for both of you.

•Don't get muddled up with all that is wrong with your spouse. Instead, look for the person trapped deep inside, the one you dearly love.

•Sit down and take stock of your life, what is important and what is not.

•There are a lot of motivational self-help books out there. Go find a few and read them.

Yang paling utama dan penting, jika anda rasa tidak lagi mempunyai kekuatan dan rasa sangat lemah,bergantunglah kepada yang Maha Hebat, Maha Berkuasa dan Maha Bijaksana, dan kepadaNya kita mohon petunjuk disamping usaha,doa dan tawakal. Pasti anda tidak akan berasa untuk meyalahkan diri sendri lagi.

Wallahualam.

Cau cin cau;
Hanya berkongsi dan jika ada komen dan pandangan dialu-alukan.

Saturday, October 6, 2012

JIka itu Kita..

Assalamualaikum,

Sesuatu ujian amat memeritkan jika kebergantungan kepada manusia lebih tinggi daripada kebergantungan kepada Allah. Kita hanya merancang Allah yang menetukan. Kadang2 niat yang disalahertikan oleh manusia namun hanya Allah yang tahu. Yakinlah Allah pasti melindungi kita jika kita benar dan yakinlah juga Allah akan mengajar kita jika salah dalam keputusan itu kerana Dia Maha Penyayang dan Maha Pengasih. Jalan untuk mendekatinya dengan bertaubatlah dan berbuat baik sesama manusia.

Saya mengaku sebagai manusia yang biasa, yang tak tinggi ilmu agamanya,kadang-kadang tersungkur dengan hawa nafsu dan amarah..cepat naik angin..menyakitkan hati orang lain. Hanya dengan mengingati Allah semoga Dia dapat membimbing dan mendidik hati ini supaya terus disayangiNya. Jika Allah menyayangi kita pasti kita disayangi manusia. Jangan bimbang, teruskan bersandar dengan Allah

Jika semua manusia berfikir sebegini, alangkah aman dan damai hidup kita. Hanya Allah tempat kita mengadu bila terasa dianiayai dan dilayan tidak selayaknya sedangkan hidup orang itu seperti sudah insaf dan menuju ke arah keagamaan.  Kenapakah masik tidak seimbang? Adakah kerana hatinya juga dipenuhi dendam dan amarah dan membiarkan perasaan itu menguasai diri sehingga tidak nampak apakah yang perlu menjadi keutamaannya?

Hidup umpama roda yang berputar, sebagai contoh jika sekarang kita melakunyannya kepada anak orang, tidak mustahil jika orang akan melakukannya kepada anak perempuannya,ataupun saudara perempuaanya sebagai petunjuk dan kasih sayang Allah untuk kita memahami perasaan orang yang pernah berada di dalam situasi itu kerana Allah Maha Adil dan Saksama.

~~Notetomyself~

CIow.

Wednesday, October 3, 2012

Kebenaran Itu Menyakitkan

Kadang-kadang terasa tahu sesuatu kebenaran pun tak penting juga, kerana kebenaran adalah suatu yang menyakitkan...

Friday, September 28, 2012

disable mode _________

Assalamualaikum,

Dalam kepala otak banyak sangat nak dtulis, tapi tak duduk dlm arrangement yang betul-betul lagi..kang tak susun betul2 menyentap hati dan perasaan sesetengah pihak..enggak mau jadik gitu.tp sebelum itu..ingin berkongsi status dr Prof.Dr.Muhaya :

"

cau cin cau

Wednesday, September 5, 2012

haii..:0

dah hampir sebulan tak update .. layan cuti cuti tenangkan diri

Thursday, August 9, 2012

Muhasabah Cinta

Assalamualaikum,

Terkesan bila menghayati lagu ini ;

Wahai… Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan… Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi….
Muhasabah cintaku…

Tuhan… Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Maafkan Walau Sukar Ingin Melupakan

Assalamualaikum,

Ingin berkongsi status di wall Suzana Ghazali yang dipetik daripada artikel Cermin Diri,Kosmo!

"Lantaran, bersempena hadirnya Syawal tidak lama lagi, maafkanlah insan-insan sekeliling anda.Akuilah kelemahan dan kesilapan mereka.Berkumpullah bersama-sama meraikan hari kebesaran ini. Jangan bersendiri atau menyembunyikan diri apatah lagi membawa diri atau melarikan diri. Masalah,keserabutan dan kesakitan takkan hilang dengan membawa diri. Amalkanlah saranan Rasululullah s.a.w: jika orang membaling batu ke arah kita,hulurkanlah pisang ke arahnya.  Percayalah,bila api dilawan dengan air,api takkan membawa malah akan mudah padam.  Yang tinggal hanyalah linangan air.
Bak kata Aishah didalam lagunya : "Kemaafan Dendam yang Terindah."

Manakala berkongsi kata - kata daripada Dato' Dr.Haji Mohd Fadzilah Jamsah daripada wall  beliau;
"ramai orang yang bertanya, kita boleh maafkan tetapi macam mana nak lupakan peristiwa pahit yang lalu. Kita takkan dapat lupakan kisah lama sebab kita orang yang pandai dan kuat ingatan. Tapi jika kita jaga solat 5 waktu,solat taubat setiap malam, istighfar 100 kali sehari, baca Quran, lakukan zikir harian,doakan orang itu dan maafkan dia 40 hari berturut - turut,kita akan dapat rawat hati kita.  Jika kita teringat kisah lama dan rasa marah,sedih atau stress,maka kita belum pulih.  Tetapi bila kita teringat dan mampu tersenyum,maka kita telah pulih. Yang penting BUKAN MELUPAKAN,tetapi merawat hati agar tak terkesan secara negatif bila teringat! Bila kita dah betulkan diri kita secara berpakej,insyaAllah perkara negatif takkan berulang"


Sedangkan Allah Maha Pengampun mengampun dosa hamba-hambaNya dan Rasulullah s.a.w mengampunkan umat-umat nya,maka siapalah kita untuk berdendam dan benci membenci dengan manusia.

Wallahualam.

~NoteToMyself~

Wednesday, August 8, 2012

Kebahagiaan Bergantung kepada Diri Sendiri

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ramai yang menyangka untuk menghilangkan tekanan pergilah bercuti atau melancong tempat yang best -best dan jauh daripada kota. Tetapi berapa ramai yang memperoleh ketenangan sedangkan beban tekanan iaitu diri kita sendiri kita bawa bersama.

Apabila kita tidak bahagia, kita lebih cenderung untuk menyalahkan orang lain, kita sakit hati dengan orang, ada dendam dan juga marah dan selalu terfikir kenapa mereka berbuat jahat kepada kita.  Sedangkan apa yang kita dapat adalah refleks daripada diri kita sendiri. Jika kita senyum, pasti kita dapat balasan senyuman, dan jika tarik muka panjang,sah-sahla orang tak suka.Melainkan jika kita senyum, tapi ada orang jeling balik, kasihanilah pada orang itu kerana jiwanya tidak bahagia.

Sampai ke tahap ini, Alhamdullillah, baru tersedar dan merasai, sebenarnya Allah mendatangkan ujian ini supaya dapat meringankan beban dosa sebelum bertemu denganNya nanti.  Sebelum ini, memang terfikir tapi sentiasa kalah dengan nafsu dan amarah tanpa berlawan.  Jadinya sekarang untuk melawan nafsu dan amarah hanya dengan ketenangan hati dan sentiasa berprasangka baik dengan Allah dan sentiasa mencari jalan untuk mencari kasih sayang dan Cinta dari Nya.  Apabila meletakkan cintaNya di tempat yang teratas, pasti Dia akan meletakkan perkara yang terbaik untuk diri kita, Jika kita belum lagi merasai nikmatNya, bermakna kita harus mencuba dan bermuhasah untuk memperbaiki diri.

Melalui ujian juga, berpeluang mencari ilmu yang sebenarnya banyak sangat di sekeliling tapi sentiasa diabaikan sebab telah berada di comfort zone.Hah,dah kena gegar baru gedik-gedik nak mencari ilmu.  Sekarang dah jadi ahli komuniti As-Sohwah dan setiap hari mendengar video daripada Prof. Dr.Muhaya.Hari ini jam 10.00 pagi beliau berada di IKIM tetapi broadband dah kena block la pulak.Nasib baik boleh download.

Kata beliau : 2 perkara yang bila kita akan sebut, akan datang kebahagiaan ialah :
  1. Alhamdulillah kepada Allah
  2. Terima kasih kepada manusia.
InsyaAllah, hati kita akan tenang kerana kita sentiasa mensyukuri nikmat yang terdapat di sekeliling kita. Bayangkan jika kita berterima kasih kepada seseorang, mesti orang tu suka.Baru saya sedar,paling payah nak ucapkan terima kasih ialah kepada mak dan abah yang telah melahirkan,membesarkan dan mendidik dengan penuh kasih sayang sebab selalu terasa terima kasih tidak perlu diucapkan dan hanya dibalas dengan perbuatan yang baik.

Dan sebelum tidur kita maafkan orang dan berdoa semoga hari esok adalah lebih baik pada hari ini.  Lupakanlah dendam dan marah kepada orang kerana sebenarnya kita tidak dapat apa - apa pun malah kita berhutang dengan masa kerana menyakiti hati diri sendiri dengan perasaan dendam dan marah. Wallahualam.

Semua yang saya tulis ini adalah nota untuk diri sendiri dan niat untuk berkongsi apa yang saya lihat, apa yang saya dengar dan apa yang saya rasa dan apa yang saya belajar. Bukannya niat untuk mengajar dan perasan bagus. Sebab sekurang-kurangnya saya mencatit apa ilmu saya dapat, tapi jika hasilnya tidak bagus itu adalah proses pembelajaran. ;)

cau cin cau.


Friday, August 3, 2012

Rahsia 7 Pintu

Assalamualaikum kepada pembaca2 blog ini ;) (senyum sebab i confident akan ada visitor from Penang),

Hari ini terasa nak berkongsi hasil daripada ceramah Forum Perdana Hal Ehwal Islam.  Rakaman je lah, Thanks to Ezi sebab kongsikan rakaman-rakaman dan video daripada Prof Dr.Muhaya. Daripada nak berkongsi cerita tak mendatangkan faedah kan ,( I dah transfer pas ni luahan hati ke physical book ) lagik selamat unless sapa2 ada terjumpa la..Ala doktor psikiatri pun bagi cadangan macam tu, segala ketidakpuasan hati, kegeraman, kemarahan,dendam sebaik-baiknya diluahkan dan ditulis didalam buku, ipad ke atau komputer peribadi asalkan jangan berkongsi di laman sosial. Nanti bimbang akan membuat orang lain terasa..ermm..Learn From Mistake. Biarlah orang buat macam tu asalkan kita jangan buat macam tu..jangan tempah tiket ke neraka,nie Dr.Muhaya yang cakap. I dengar dan I kongsi ;);

Secara ringkasnya,Rahsia 7 Pintu ini berkisar kepada rezeki yang kita perolehi dan keberkatan keatasnya.  Biarlah gaji seseorang itu seminima RM900 (ikut rate terkini lah), asalkan ada keberkatan ke atasnya, beliau mampu menanggung isteri dan anak - anak walaupun seramai 6 orang.  Pasti ada rahsianya.Tapi walaupun suami isteri berkerja ,tiada anak dan hasil pendapatan bulanan mencecah RM6000, masih tidak mencukupi.  Pasti ada yang tidak kena, Isunya bukan sikit atau banyaknya rezeki itu tetapi keberkatan yang kita peroleh daripada sumber rezeki itu.Yang Pasti Rezeki datang daripada Allah Taala. Yang penting amal - amal yang kita lakukan.

Jadi Rahsia 7 Pintu seperti kata Ustaz Haji Kipli ialah :
  1. Bertakwa dengan Allah 
  2. Tawakal kepada Allah
  3. Solat
  4. Membaca Al- Quran
  5. Zikir
  6. Taubat
  7. Usaha yang bersungguh - sungguh.
Jika ingin dicintai Allah, maka hendaklah kita bertakwa kepada Allah. Manakala amalan solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab Allah, oleh itu pertimbangkanlah jika kerja itu adalah ibadah tetapi kita tertinggal solat maka kerja itu sudah tidak dianggap ibadah.

Banyak lagi input -input yang bermanfaat hasil daripada ceramah tersebut. Tapi tulis yang setakat ini la dulu. Kalau bole share video ok gak, tapi susah nak upload di sini.

Note to Myself : Biarlah kita tidak disayangi Manusia, tapi yang penting kita mencari kasih sayang Allah dan CintaNya. Jika Allah menyayangi kita pasti kita disayangi manusia. Maaf jika entry kali ini dianggap perasan bagus, seriously I'm not, kan dah bgtau awal2..hanya berkongsi ilmu ang diperolehi.

Cau Cin Cau.

Wednesday, July 25, 2012

Hidup Dalam Bersyukur

Hari ini, hari kelima Ramadhan. Dalam suasana yang panas dan tegang,  akhirnya minda mengarah untuk mencari sesuatu yang dapat menenangkan diri. Daripada semalam, mendownload rakaman Prof.Dr.Muhaya di radio IKIM,dan hari ini mendengar secara langsung siaran Islam itu Indah. Subhanallah, Alhamdulillah, bersyukur kerana terasa hikmahnya di atas segala ujian yang dihadirkan Allah. Benar Allah Maha Penyayang. Terima kasih,Allah dan juga terima kasih kepada dia kerana marah pagi -pagi, kerana mendetikkan hati untuk mendengar radio IKIM pada pagi ini kerana merasa tertekan sangat-sangat.  Apabila dah dengar, baru saya sedar kerana selama ini terlalu fokus masalah yang dialami sehingga tertutup rasa bersyukur dengan nikmat ALLAH.

"Biar orang nampak buruk kita,tapi mereka tidak tahu baik kita daripada orang nampak  baik kita tetapi tidak nampak buruk kita". - Prof.Dr.Muhaya

Sunday, July 22, 2012

Ipoh Old Town White Coffee

Assalamualaikum,

Ini kisah mak Jemah..part berapa tak tau, tapi boleh la susun atur bila complete nanti.

Hari kedua sahur,terlewat setengah jam.kunci jam 4.30 pagi. Nasib baik set alarm kat 2 handphone.atleast 1 tu berfungsi la. Sempat panaskan nasi dan lauk. Hanya sambal ikan bilis dan ayam black pepper lebihan berbuka puasa semalam. Cukuplah untuk makan berdua. Nak bancuh air panas rasa tak sempat. Serius tak tau waktu imsak.cuma ingat 5.30 stop makan. tapi yang pasti Subuh 5.50 pagi. Jadi bancuh 3 in 1 Ipoh Old Town White Coffee, terasa nak bancuh untuk 2 cawan, tapi kejut dia tak bangun lak, kang membazir. Ermm takpelah, bancuh secawan, kang kalau dia bangun, bagi jelah air tu.Kita tak pe tak minum.

Dah 5.15 pagi, tapi still tak bangun lagi. Dengan menggunakan konsep 5.30 pagi stop makan, I start dulula.Dengar -  dengar bunyi air kat bilik air. Sah dah bangun dia. Jadi cepat - cepat basuh tangan dan hidangkan dia nasi. Nasib baik memang dah tersedia untuk dua orang makan.  Punyalah kecut perut, takut kena marah lagik mungkin kali ini kes tak tunggu. Yalah, kejut dua kali, macam dok marah ja.

Dan makanlah kami berdua dalam keadaan suasana yang hening dan sunyi sepi dengan secawan Ipoh Old Town White Coffee dan air masak.  Selesa makan, ku offer dia air tu. Seperti biasa, memang dia tak endahkan suaraku terus dia berlalu ke dapur untuk basuh tangan dan masuk bilik air. Ermm ..oklah,jadiku habiskan air minuman itu daripada membazir. Tengok jam dah 5.30 pagi.

Tiba -  tiba, sejurus dia keluar bilik air,dia merenung air yang berisi 3 in 1 itu dah kosong.  O o..habislah.yang dia buat bodoh tapi apsal, kang dah habis. Jadi cakap pada tia, takpelah,saya buatkan lagi. Tapi dengan suara yang paling lembut dia berkata "TAK PAYAH!!!".

Ku terus ke dapur, dan dok dup dap dup dap..buat ke tak..buat jelah..kang kalau dia tak nak,letak dalam peti sejuk. Maka,I pun bancuhlah air tu dan hidang kepadanya. Nah hai..kan dah kena sembur, dikatanya ku degil. Ya Allah, aduss.. dia dah mengamuk. Ya Allah tak bersyukur kah dia, atau benci sangatkah dia kepada ku. Benda ini tak kan terjadi, kalau dia cakap elok-elok dan tak abaikan suaraku.  Aku hanya ingin berikan yang terbaik kepada dia walaupun 3 in 1 sebab dia merenung tajam kepada cawan yang kosong tadi.  Sebenarnya sama saja, buat atau tak, kalau tak buat dia akan ungkit yang aku telah minum air yg ditawarkan kepadanya. 

Lepas dia  marah, dia cakap."Sudah!!aku tak nak dengar, tulis macam - macam minta maaf sema bagai,pergilah sambung kerja kau". Yes!! Aku adalah orang gaji yang tidak berbayar...


~~at least I minta maaf jugak, dia ada?(kata mak jemah dalam hati)

Thursday, July 19, 2012

Fruit Salad

Ok..pasnie dah nak start diet..since hubby pun tak nak makan malam..
lalu tak lalu kena makan gak..mind set tuh
Bahan-bahan
40gm lettuce
30gm tomato yang dipotong ala wedges
30gm timun
10gm hirisan bawang
30gm lada benggala (capsicum)
10gm daun parsli
50gm sos Thousand Island
Cara Penyediaan
  1. Rendam salad ke dalam air.
  2. Bubuh sedikit ais untuk menjadikan salad rangup.
  3. Untuk hidangan, tosakan salad tadi ke dalam mangkuk.  Tuangkan sos dan kacau sehingga sebati.
  4. Hiaskan dengan daun parsli.
Info Kesihatan
Daun salad merupakan penawar kepada masalah insomnia.  Salad kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, mangnasium dan zink.

Lirik Lagu Maha Melihat

Kredit kepada pencipta lagu dan penulis lirik lagu ini.  Menusuk ke kalbu..huhu..

Seiring waktu berlalu
Tangis tawa dinafasku
Hitam putih dihidupku
Jalani takdirku

Tiada satu tersembunyi
Tiada satu yang terlupa
S'gala apa yang terjadi
Engkaulah saksinya

Reff:
Kau yang Maha Mendengar

Kau yang Maha Melihat
Kau yang maha pemaaf
PadaMu hati bertobat

Kau yang maha pengasih
Kau yang maha penyayang
Kau yang maha pelindung
PadaMu semua bertekun

Yang dicinta 'kan pergi
Yang didamba 'kan hilang
Hidup kan terus berjalan
Meski penuh dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa ku kembali
Hapus semua pedih

Andai mungkin aku bisa
Kembali tulus s'galanya
Tapi hidup takkan bisa
Meski derai air mata

Mission Not Completed

Sesi Bootcamp akan berakhir esok.semalam tak pergi. Isnin pun tak pergi. walaupun semangat tahap gaban. tetapi tak dapat pergi. alasan. takde transport. rela ku korban kepada tok laki untuk dia mencari sesuap nasi untuk kami.dan mungkin sedikit belas ikhsan daripadanya untuk melihat ku dengan wajah yang manis. Lagi bermakna daripada sebalik ingin menjadikan tubuhku slim semula. tapi...

Wednesday, July 18, 2012

Membentengi Rumah dari Syaitan

Untuk perkongsian.

Diharap sama -sama dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi.  Semoga rumahtangga kita semua dilindungi Allah daripada gangguan Syaitan dan Iblis. Untuk lebih lanjut sila klik link dibawah.
Membentengi Rumah dari Syaitan

Beza antara Isteri, Orang Gaji dan Hamba


Jika dilihat secara kasar ;
Orang Gaji di bayar secara bulanan untuk mengemas,membasuh dan memasak.kalau tak puas hati boleh marah -marah. Tetapi majikan pun kena hati - hati jugak takut dorang larik
Hamba - membuat kerja yang sama, tetapi tidak mendapat apa-apa(ada lagik ke sekarang? kecuali herdikan jika ada pantang salah sedikit pun)

Isteri - membuat kerja - kerja yang sama juga (itupun tidak diwajibkan) dengan penuh keikhlasan tetapi dibalas dengan kasih sayang seorang suami.Give and take gitu.

Bagaimana dengan nasib isteri - isteri di luar sana yang telah penat bekerja, malah balik masak, mengemas rumah, membasuh pakaian dan menunggu suami mereka pulang tetapi yang dapat hanyalah tengkingan dan herdikan.silap banyak kena pukul lagik. 

Di mana tanggungjawab sebagai pemimpin dan khalifah yang dianugerahkan Allah. Lupakah mereka? Jika hendak membimbing isteri, ambillah sunnah Rasululllah terang dan jelas jika ingin mendapatkan isteri sebaik Khatijah.Jika tidak mampu menandingi Khatijah,didiklah dengan berhemah supaya tidak berterusan membebani si suami dengan dosa - dosanya.

Mengapa hendak berkahwin jika tidak mampu melunaskan tanggungjawab? Jika tidak mampu kenapa tempiaskan kemarahan kepada orang terapat?

Kesian.

Ribut

Assamualaikum,

Ini kisah mak jemah lagik
~~~
Alhamdulillah..pergi kerja dengan tenang pagi ini. Usai solat sunat tido kejap.terlupa lak nak bangun awal nak goreng cempedak..dah bangun 6.30 pagi alamatnya taklah..nasib baik baju yang masih muat dah beriron dan baju kerja tok laki pun dah iron. Lihat dia tertidur di sofa..ermm mungkin dia penat..
Ya Allah tabahkanlah dan kuatkanlah hati ku ini. Engkau yang Maha Pelindung, aku berlindung denganMu daripada perasaan rasa dianiayai dan dizalimi.

Jadi, pagi ini I drive sendrik ke pejabat with my lovely KBU..ermm bau asap rokok..again..Ya Allah, Engkau yang Maha Penyabar,sabarkanlah hatiku.

Mesej kepadanya with dengan segala perasaan syahdu..semoga akhirnya kami disatukan dengan perasaan cinta dan sayang dan bersama-sama melangkah selari dan seiring menyusuri alam rumahtangga yang diredhai dan diberkati Allah.

Dia hanya membalas ada assignment.Cepat sikit!..Oh ok..cepat-cepat keluar sekejap.takut si dia lambat ke tempat tugasan.  Ermm..mukanya? Ok.dia tertekan sebab dah lewat agaknya, semalam pun dah penat balik lewat.  Tapi terkejut badak bila masuk-masuk jer keta kena marah-marah. Terlepas juga kata "kenapa sampai nak marah-marah".Serius, bila fikir kronologi, tiada punca dari semalam. I dah masak nasik,rumah berkemas setakat seadanya(seriously,i'm not perfect with this).Ermm oklah..dia nak marah..biar je lah.

Just apologize to him, sebab tak tahu dia ada tugasan seawal pagi.bila nak tanyanya..kang kejut kena sembur.tanya nak hidang makan pun dah kena sembur.Baik I berdiam diri sahaja daripada bercakapa membuatkan orang marah.

Back then kat opis, saja godek - godek the tweet twitter(I'm not stalker ok..I'm just looking forward what his activity because weols no communication at all).  And what i've found out..totally very the topsy turvy..he's looking for his colleague to watch the movie together even for work. And what I've got..sembur ja..at least cakaplah supaya mak jemah ni rasa dihormati sebagai isteri..bukan si tukang driver.

ya.Allah Maha Adil..Yakin dan Percayalah..Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Allah takkan biarkan kita teraniaya sebab Allah nak bagi kita ganjaran yang lebih daripada itu.Terima Kasih Allah kerana hadirkan ujian ini, mungkin ini peluang untuk koreksi diriku. Ku rindu rumahMu, Ya Allah.  Mudah-mudahan ku diberikan rezeki untuk mengunjungi rumah Mu suatu hari nanti.

Amin.

Tuesday, July 17, 2012

Ada Rindu di Hati

 Ada rindu di Hati ini..sungguh...Alwez..tapi sukar hendak diluahkan.kerana hanya nampak kebencian yang terpapar di wajahnya..jadi biarlah rindu ini terpendam.

Tetapi rindu pada yang satu tetap Hakiki..rasa sukar ditafsirkan.Setiap detik nafas teringatkanNya..adakah telah menimbulkan marahNya?adakah masih berada dilandasanNya?

Ya Allah, Engkau yang Maha Mendengar, Engkau yang Maha Melihat, Engkau yang Maha Pengampun, Engkau yang Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani, dan Engkau yang Maha Berkuasa di atas segala hamba-hambaMu di langit, laut dan darat, Ya Allah! Jadikan cinta ku dlm mencintainya dan cintanya dlm mencintaiku dan satukan cinta kami dlm mencintai-Mu dan diatas kecintaan-Mu wahai Tuhan Maha Penyayang daripada yg menyayangi

Amin.

Run Job Sukses

Alhamdulillah..akhirnya sukses job semalam yg dah disubmit untuk patches kat seluruh cawangan..tak sia-sia pergi opis jam 1.30 pagi.Walaupun agak ketakutan untuk pergi, terpaksa juga harungi seorang diri memandangkan tok laki tidak dapat menemani mungkin sebab penat pulang daripada pejabat. emm..takpelah..dah well trained for last 3 months period.

Dan pagi ini kelam kabut untuk memastikan job tersebut berjaya dilaksanakan..dan Alhamdullilah..semua job sukses dan RC = 0..haha..sapa tak faham apa benda yang saya buat..baca je la..itupun kalau ada orang baca..kih kih..ok.now i'm going to breakfast.

Monday, July 16, 2012

Taurus Horoscope for today

July 16, 2012

You might not be in your best shape and could feel that nothing goes your way. Don't worry! Friends will support you (thanks my fren..;)

Together with your loved one, you will manage to solve a financial issue.(hah!the hardest things is the word 'together')

Be patient! (yes!!alwez)

Rasa dulu baru cakap,if not please shut up..

Jika anda seorang wanita, dan anda menghadapi apa yang ku alami, rasa apa yang kurasai, adakah anda masih di mana anda berada dan menuding jari kepadaku di atas segala apa yang terjadi?  Anda hanya berada di situ mendengar rintihan dan keluh kesah seseorang di muka bukunya dan pada masa yang sama berfikir sanggupnya aku menyakitkan hati org itu.  Tapi jika anda berada di tempatku, kita akan lihat samada kau masih berada di situ.

Terima kasih Allah, kerana ujian ini menyedarkanku betapa kerdilnya aku di sisiMu dan untuk megejutkan aku yang sedang lalai ini. share from http://ubatjiwa-zatajul.blogspot.com/2011/07/blog-post.html



Shipwreck Beach,Greece

Hari nie dok google2.tetiba ada pop-up tavel advertisement..Masya Allah,Subhanallah..cantiknya..membangkitkan keazaman nak pergi tempat nie suatu hari..apa2pun after dapat tunaikan umrah atau haji..first come first beb..
lihat2..love at first sight...;)  Ni la gambar shipwreck beach kat greece..




more at  http://en.wikipedia.org/wiki/Navagio ...baca sendrik..malas nak tulis panjang..nanti insyaAllah kalau dizinkanNya suatu hari pergi tempat ini, akan diupdate blog ini.


Wednesday, July 11, 2012

Hidup tanpa rangkaian sosial IT

Saya belajar bidang IT selama 4 tahun setengah, dapat degree pastu jadik kerani kilang untuk menampung budget konvo kat UTM itupun cari kerja selepas citer Autumn In My Heart abis ditayangkan kat tv. Kemudian, Alhamdulillah rezeki, ada kakak engineer ini offer jawatan QA senior technician tapi kat kilang lain..just accepted..free and easy time tuh. pada masa yang sama hampir 30 salinan sijil untuk memohon jawatan Pegawai Sistem Maklumat ke merata-rata tempat dan sehinggalah jugak selepas baru sebulan dinaikkan pangkat ke QA Assistant Engineer dengan pertambahan gaji sebanyak RM150 dimurahkan rezeki daripada Ilahi, akhirnya dapat juga jawatan Pegawai Sistem Maklumat tapi kontraklah..tapi juga gaji boleh tahan, oklah..kita generasi Gen X mampu berdaya saing.:)

Dari tahun 1998 hingga tahun 2012,hidup saya memang didedahkan dengan IT,komputer,hardware,software dan sewaktu dengannya..kalau sebelum tu mesin taipla jawabnya..teringat pinjam mesin taip abang sbb nak tulih love letter..mengong..

Kenapa saya pilih IT..sbb saya tak dapat pilihan pertama untuk menjadi doktor, dan pilihan kedua sebagai Akauntan. Yang saya dapat ialah pilihan ketiga iaitu Program Intergrasi Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer..padan muka. sapa suruh banyak main masa sekolah..kekadang terfikir, rugi saja dapat Anugerah Pelajar Cemerlang Kuala Muda/Yan for UPSR tapi gagal merealisasikan otak yang bijak ini..kih kih..

Jadi selok belok IT ini, insyaAllah lah tahu..jadi jangan kelentongla kalau orang tak bagi kita pinjam notebook  sbb dia cakap beratla, ada virusla or tak layan bila kita cakap nak pinjam..c'monlah..segala mak nenek virus pun kita dah hadapi dah ..setakat nak tulih surat dalam word berat kebende.bukan nak hantar assignment.upload gambar boleh pulak.

Tetiba musykil bagaimana orang yang terdedah secara langsung dlm dunia IT adalah seorang yang tidak mempunyai Akaun FB dan Twitter..sebenarnya I tak suka twitter menyemak..Jadi, hanyalah emel penyambung silatulrahim selain WhatsApp dan Viber..tapi semundur mana saya pun, tidak setanding dengan kawan baik saya yang tiada smartphone...kih kih..(kredit to Suzila)..haha..sbb hanya hang sorang pembaca setia blog ini (ataupun dipaksa).

Wednesday, June 27, 2012

Original Chief BootCamp

Hari ini sesi kedua menjalani latihan Original Chief BootCamp bersama 2 org kawan paksa rela,Nana n Mira..start hari isnin lepas ..dia pesan minum air banyak dari hari sabtu hingga sebelum berlangsungnya latihan.

So bermulala latihan..jog sana jog sini..pastu angkat beg pasir , tekan tubi, lompat kata dan seangkatannya sambil hatiku berbisik,"Ya Allah,apakah yang sedang aku lakukan ini?". Ini dek psiko sbb tok laki cakap badan kita besar..ada ke..dulu sebelum kawen, dia cakap badan cam Adibah Noor pun dia sanggup.Ermm..

tapi the main reason join nie sbb I dah bosan badan mencanak naik ngan kolesterol dah semakin meninggi. Habis je training, penat jangan nak kata la.

Masuk hari kedua ja,nana n mira mula giveup,jenuh nak memujuk satu hari.  Namun tetap ku teguhkan nekad demi sebuah beskat merah,my luvly kaler..itupun dengan sayarat dapat turunkan 20kg..adaka..huhu..



sapa-sapa nak tgk gapo ke dia Original Bootcamp,sila lihat disini,CHIEF ORIGINAL BOOTCAMP

DEBARAN MENANTI UNTUK MENGHADAPI SESI KEDUA INI..HUHU..DUP DAP DUP DAP

Wednesday, June 20, 2012

Jar of Heart Lyrics

suka lirik ini..atleast dapat berikan semangat kepada sesiapa yang dah move on..aja!aja!fighting

I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And learn to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are


Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now you're back
You don't get to get me back

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all
Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?


Monday, June 18, 2012

at last...

akhirnya ke klinik juga..doc tu cakap, "Ni mesti pasal kepala nie kan, tahun nie asik kepala ja,adik hati2 sikit yer?"

uh syahdunya dengar kata - kata doktor itu..terasa diri ini disayangi..kih kih..

Hadiah Besday From My Best Pren..

rasa-rasanya hanya sorang yang tak pernah miss bagi hadiah harijadi since zaman belajar lagik..tetapi kekadang ja tertunggak kih kih..so set yang diidam-idamkan daripada tahun lepas akhirnya terlunas juga pada hari ini, dan menunggu untuk pickup ja di RainbowCollection..kaler merah ok...



saya suka sangat2...thanks yer suzila.terharu weh..haha..also thanks to I Love Discount..sila KLIK DI SINI kalau nak dapatkan barang yang sama .ada 4 kaler.RED,PINK,ROSE dan PURPLE..selamat mengklik.. ;)

I'm Flying Without Wings

Alhamdulillah dengan nikmat Allah.Dengan rezeki dari Nya,dapat ku menikmati pemandangan daripada udara..




tinggi tak..best2..lopa masalah donia time nie..

Headache??HeartAche..

Kepala giler punya sakit..Ada suggestion ritu buat MRI..but I'm not ready yet..kepala nie rasa dah berlekuk2..dok terhantuk jer sokmo..
4 bulan lepas terantuk kat lantai,gara2 kena tarik kuat masa nak buka grill..berkecai sejambak kunci umah..hebat tak hebat..so padahnya lebam di sana sini dan kepala sah2 la sakit..30 tahun i dibela dengan kasih sayang begini jadiknya pada umur 31 dan 32 tahun..

Bulan lepas lak, I terlentang kat Pasar Borong Selangor..fikiran mana2 ntah,and akibat tidak fokus.satu badan beb,head to toe sakit gila babeng....huhu..sadis..no one care..lagik sadis.

Now,yang terbaru semalam la..kena tembak di kepala masa paintball..haha..yang nie padan muka sendrik..mau release tensen sangat..

Kesimpulannya, setiap malam sebelum tidur,saya akan mengucap,mana nak tau tetiba meninggal, ajal di tangan tuhan..tapi terpikir juga,kalaula I meninggal sekarang,agak-agak ada orang perasan tak,ke lepas 2/3 baru orang tau.tapi dah berbau busuk..maklumlah dok sorang2..abah ngan mak selalu gak kol, tapi mana dorang nak perasan kalau pagi2 buta dah takde. Minta-minta dijauhkan Allah. Semoga bila ajal menjemput, saya dikelilingi oleh orang yang tersayang..

Insap .. -_-

Gambar sebelum kejadian..melintang la plak..malas ar nak betulkan.

Friday, June 15, 2012

drama spektra cum realiti part II

Kisah ini diceritakan sendiri oleh seorang ibu tunggal yang begitu terluka dengan anak - anaknya. Anak perempuan yang ditatang dengan manja dan kasih sayang telah melukakan hatinya dan menyebabkan sekeping hati seorang ibu menangis.  Si ibu tiada tempat mengadu.

Bayangkan perasaan seorang ibu yang mendambakan kasih sayang anak - anaknya namun yang berlaku si anak perempuan yang tinggal bersama-samanya mengeluarkan kata - kata kesat yang telah menghiris dan menikam hati seorang ibu. Bagaimana perasaan seorang ibu tua yang telah lemah kudratnya apabila anak perempuan tunggal membahasakan diri 'kau' dan 'aku' antara dia dan ibunya dan sanggup melebamkan tangan ibunya..

Si ibu inilah yang sanggup berkorban wang ringgit,masa dan kudrat untuk si anak ini, malah membantu mengasuh cucu-cucunya walaupun tidak berdaya semata -mata memikirkan anaknya yang menjadi ibu tunggal.  Si ibu sanggup meninggalkan rumah peninggalan arwah suaminya semata -  mata untuk menjaga cucunya dan menemani anak perempuan tunggalnya dan dijanjikan dengan seorang pengasuh.

Tetapi apa yang si ibu dapat? Hanya kerana semata anak perempuannnya hendak berkahwin dengan suami orang dan tidak mendapat restu darinya,sanggup si anak perempuan ini melawan dan mengeluarkan kata - kata kasar.

Ingatlah dunia tetap terus berputar.  Muda akan menjadi tua, anak akan menjadi seorang ibu atau bapa. Berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa kita.

Wallahualam.

Ya Allah, berikanlah kegembiraan dan ketenangan kepada kedua ibu bapaku dan ibu mertuaku. Amin

Thursday, June 14, 2012

teringin..

teringin nak tengok konsert maher zain..
teringin nak tengok madagascar..
huhu....korang ada?

Wednesday, May 30, 2012

Saya Adalah AJK Publisiti

rasanya sebelum ini saya adaah seorang yang berat mulut dan rasanya not my type nak jumpa orang-orang nie.and my PR langsung takda..Tapi Dr.Azhar selalu cakap, kekuatan saya adalah mulut saya.  Maksudnya kalau saya nak jadi pendebat Nasional tu kira dah boleh tersenarai dalam calon lah.tapi mungkin saya tak mengasah kelebihan yang ada dengan sewajarnya sehingga asyik menyakitkan hati orang lain ja. Mungkin sebb saya cakap dari dalam hati. Orang2 kita mana boleh terima sebarang kebenaran.Diorang nak yang bermulut manis ja.  And again,i'm not that type yg sweet talker, and I hate sweet talker. sbb tu saya cakap, saya takde PR.

So, tetiba Saya dapat emel dilantik sebagai AJK Publisiti.Aduss nie sebab takde orang la nie. Tapi dengan magiknya sy dgn abg putra dapat mengedarkan dengan jayanya poster Program Derma Darah 2012, kena jumpa bahagian pengurusan di setiap pejabat yg terletak di Cyberjaya, memulakan mukadimah and I make it!!

Alhamdulillah, terima kasih di atas ujian yang telah diberikan. berkat membaca buku dan mencari ilmu telah menghasilkan satu pemikiran yang positif.  InsyaAllah, semoga Allah terus merahmati dan memberkati perjalananku pada saat ini, esok dan hari - hari yang mendatang. Hanya kepada Mu tempat ku bergantung.( dah dengan manusia yang paling rapat pun asik kena kutuk ja..huhu)

Monday, May 28, 2012

Take a break

Selak2 balik blog rupanya banyak lagik tak menambah resepi2 che timah..tapi bukannya banyak pun dok mengupdate resepi..biasala semua kerja ikut mood..
Now take a break, dah lama tak masak nasik, dah lama tak goreng ikan, dan dah lama tak masuk dapur sebab jika masuk dapur hanya mengingatkan..hanya bulan lepas tukar tong gas dan beli beras tupun sebab family dan family mertua datang..tapi tupun dorang yang masak.bukan taknak masak tapi tak berkesempatan..hehe.lagi satu time ni la nak rasa air tangan orang tua..sedap oo..hehe
.."masakan yang paling sedap di dunia ialah masakan ibu"
termasuklah ibu mertua dan ibu - ibu orang lain. ..;)

Sekali datang baru pergi pasar borong, tapi bila dorang dah nak balik suruh bawak balik sekalik belen sayur2 dan ikan2..kalau tak buat membeku dan layu ja dalam fridge.

Resepi baru pun dah stop untuk mencuba kerana ia hanya mengingatkan..

Ujian tanda Sayang Allah kepada hambaNya

Kita dah sedia maklum, Allah takkan menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya itu. Merintihlah dan merayu kepada Allah untuk kita berlindung di bawah rahmatnya. Ujian yang datang tandanya untuk masa kita bermuhasabah diri.  Bersyukur dengan ujian yang datang kerana masanya yang tepat untuk peluang menyucikan dosa-dosa yang lalu.

Seorang guru pernah berkata,"Sebenarnya saya nampak kamu lebih tenang berbanding dahulu". Alhamdulillah, terima kasih kepada guru ku,Dr.Azhar Sarip, perkenalan sejak tahun 2007 menemukan kami. Syukur kepada Allah kerana telah membuka ruang dan jalan untuk belajar dengan beliau dan sehingga sekarang jika berkelapangan masih berhubung demi menuntut ilmu yang tiada berpenghujung.

Malah bersyukur tidak terhingga dengan ujian - ujian ini menemuikan guru - guru yang banyak mengajar untuk mbermuhasabah diri untuk memperbetulkan diri daripada asyik menyalahkan orang lain samada bertemu secara bersemuka, secara talian atau melalui penulisan mereka.

Akhirnya, dah keluar dah dari 'comfort zone'. Cuma agak sakit bila berhadapan dengan orang sekeliling yang berpandangan tidak sama dengan kita dalam menangani ujian initerutamanya daripada orang yang kita cukup hormati dan sanjungi dan kita muliakan.  Pasti mereka bingung bagaimana seorang anak perempuan mereka yang sangat disayangi dan dimanjakan mampu mengharungi ujian ini berseorangan.

"Allah itu ada,mak dan abah. Chek tak berseorangan".Faham hati dan perasaan mereka, namun apakan daya, cuma doa seorang mak dan abah yang diharapkan supaya anakmu ini tabah dan kuat menghadapi ujian Ilahi ini. Pasti ada hikmah dan ganjaran yang lebih besar daripada musibah ini.

Terima kasih atas artikel ini yang berjaya membuka hati dan minda bagi seorang yang amat cetek pengetahuannya . Sila klik lin ini >>>Istihikarah itupun perlu mujahadah 

Alhamdulillah. cau cin cau

Monday, May 21, 2012

Syukur ;)

Tiada kata yang mampu diucap melainkan hanya mengucapkan syukur Alhamdulillah dari kejauhan. Semoga dirinya sentiasa dilindungi dan perjuanganNya diberkati dan dirahmati Allah..dan juga semoga jalan yang dicari selama ini telah ditemui. ;). Semoga dia terus tabah dan kuat menghadapi ujian Allah ini.

Saturday, May 19, 2012

Rakan Blog Baru..very nice blog ;)

Saja bosan2,terjumpa nice blog..actually tgh google benda lain..tapi terjumpa nice blog nie plak.
sila klik di sini yer

KONWA??SINGER??BROTHER??

Akhirnya cek tak jadik p kelas menjahit pun..kepala berdenyut gila n still feel2 demam lagik...tapi terpaksa bangun jugak demi memenuhi tuntutan tugas bermula kul 8 pg hingga 5 ptg..last2 after lunch ajak kak eren dan kak norita g survey mesin jahit..ilang sakit kepala..;)..

Akhirny KONWA menjadi pilihan..kenaper.??sbb cikgu I pun pakai KONWA..hehe..
so sesiapa yang berminat boleh contact i yer..bleh dapat harga termurah di pasaran..;)

jadi beginilah seadanya :


KW-1390

High Speed, 1-Needle, Lockstitch Sewing Machine
  • Sewing speed: 5500s.p.m.
  • Stitch length: 5 mm
  • Voltage: 240V
  • Presser foot lift: By hand = 6 mm, by knee = 13 mm
  • Needle: DB X 1
  • Hook: Automatic-lubricating full-rotary hook
  • Lubrication: Automatic
  • GW / NW: 32Kg / 30Kg
  • Packing size: 605 X 235 X 460(mm)



Friday, May 18, 2012

Kelas Menjahit

tak buat homework lagik..sok ada lagik kelas..mata dok meleleh nie,menguap nyer pasal.badan pun feel2 nak demam..
mau survey mesin jahit lagik..konwa or singer ? ke kpop?uit..
kotak bekas alat2 menjahit dah beli..jusco tgh ada sale..memandangkan org ramai padat giler n nak tgk baju pun tak nampak baju so i capai ja barang nie.semangat sket nak menjahit..;)





Kelas menjahit nie siap ada sijil lagik.kat Precint 8.cikgunya Kak Wan from Kelantanese..macam mak2 je ngajar..very the friendly and straight. Tapi best dia ngajar sebab awal2 lagi dia tekankan dia mengajar kerana Allah dan sampai pandai..

Dah nak masuk kelas kelima. Minggu lepas belajar memotong kain untuk baju kurung,esok maybe baju kedah dan jubah..tak masuk lagik kebaya..Aigoo..dah la very the pantas kak wan ni menggunting..I for the first time kenal itu gunting kain..mesin jahit pun tak pernah pegang. Dulu masa kelas ERT, hantar cina depan umah tu tolong potong.hehe.

Harap2 esok berkat lah Ilmu ku..Aduss ..harus ke pejabat jua..

Wednesday, April 4, 2012

sebenarnya malas nak layan jiwa kacau so google nama sendrik..then terjumpa la list alah ini..haha..dulu saya rajin masuk segala peraduan segala bagai.tapi Alhamdulillah adala rezeki sket2..
Posted 27 June 2007 - 09:05 PM




TITLE: GSC - Eye In The Sky (Round 2) Result

WEBSITE/URL: http://www.gsc.com.my/



RESULT & WINNERS:

List of Winners

Prizes x 20

ahmad faisal ismail

asrulnizam bin mohamed

CHANG HUEY LING

Chen Khai Wen

Chia Suk Foon

Farah Sheiakha Abdul Wahid

fazita irma binti tajul urus >>>> NI HAAA..HAHA.tak caya korang google la nama ai.

Hong Fei Yee

joanne woo

Kelvin Khoo WuChang

Low Chen Wah

Ng Fong San

Ngo Kee Long

Sandra Cheah Mei Teng

Sheryn Chang

Tan Lay Hong

tee leong seng

Vincent Lim Zheng

vincent lucas

yu weng lok