Contoh : belacan sebesar ibu jari kaki (nasibla sapa punya ibu jari kaki besar,mau resdung tak ingat) ataupun hali dipotong sebesar 2 jari tangan..nasibla..Jadi kesimpulan kita tawakal an redha ketika memasak dengan hati yang ikhlas dan suci murni.InsyaAllah, org yang makan pun akan terasa sampai ke jiwa.Yang penting jangan lupa baca Bismillah. ;)
Gulai Ayam Pencen
Bahan A
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
Halia sebesar 2 jari (mana2 jari la)
Bahan B
Kulit kayu manis
Bunga Lawang
2 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Daun Kari.
Serbuk Kari Ayam (resepi asal che timah is rempah giling sendrik)
Ayam Pencen (dalam 5 ketul)
Santan setengah kilo yang dibahagi dua
Cara - cara
- Campurkan Bahan A dengan Serbuk kari ayam.kacau sehingga sebati.
- Tumis bahan B sehinga bau wangi dan harum
- Masukkan Bahan A yg telah dicampur dengan serbuk kari.
- Terus masukkan ayam pencen..kena masuk awal sbb nak bagi dagingnya empuk
- Biar paling lama 30 minit lebih..(pastu boleh layan citer korea)
- Agak2 dah lama tuh,masukkan ubi kentang dan santan.
- Pastu kacau sentiasa supaya tidak pecah lemak..nak kacau pusing2 pun takpa..ayam tu konpem tak hancur
No comments:
Post a Comment